Întâlnire

Standard

Întâlnire neprevăzută în biroul meu de la bibliotecă: două persoane, un el şi o ea, se revăd după multă vreme. Se îmbrăţişează cu bucurie neprefăcută, dar niţel jenată de prezenţa mea. Se tratează cu politeţuri cumpătate şi întrebări despre sănătate şi familie, în timp ce se ţin zâmbitori de mâini, faţă către faţă, ca doi copii.

„Ce mai faceţi, ce mai scrieţi?”, întreabă el.

„Lucrez la un dicţionar al artiştilor plastici dobrogeni”, zice ea, apăsându-şi globii oculari cu degetele. „E mult de căutat şi citit, dar nu m-aş ierta dacă ar rămâne vreunul pe-afară, toţi îmi sunt foarte dragi. Şi ce mângâiere când descopăr unul nou. Dar dumneavoastră?”

„Păăiiii, ce să vă zic”, amână el răspunsul, modulând vocea încât să o stoarcă de orice strop de vanitate. „Doar ce mi-a apărut o carte, un roman, şi ţin s-o lansez la bibliotecă săptâmîna viitoare, între prieteni. Dacă aţi putea veni…”

Aproape într-un glas îşi iau la revedere de la mine. Prin geamul jivrat al uşii le văd trupurile subţiri, estompate ca-ntr-un tablou impresionist şi un timp mai aud sporovăiala lor voioasă. Ştiu că el va împlini 75 de ani în vară, iar ea are 86 de ani „bătuţi pe muche”, cum îi place sa spună, doar cu o fărâmitură de amărăciune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s