Facultative

Standard

Sora mea cea mare, profesoară de biologie la un liceu din Codlea, îmi spune că de câţiva ani greşelile de gramatică din extemporalele pe care le dă  elevilor sunt tot mai grosiere, aşa că a luat hotărârea să le corecteze. „Tacit şi fără să scad din notă, nici nu prea aş avea din ce. Reacţia elevilor e îndeobşte de mirare şi dezaprobare: Haideţi, doamna, nu ne mai înroşiţi aşa! sau Ce atâta caz, profa, doar nu suntem la română!! E vorba de ceva elementar, le răspund, să vorbim corect limba. Important e ce spui, nu cum spui!, îmi zice unul mai filosof într-o zi. Cum ar veni, gramatica şi coerenţa sunt facultative. Nu-i de mirare că mulţi nu sunt în stare să formuleze nici gânduri foarte simple, gângăvesc şi îşi contorsionează frazele ca-ntr-o piesă absurdă.”

2 răspunsuri »

 1. Nu fac asta ca să arăt eu ca sunt deșteaptă și nici ca să dovedesc că știu să scriu corect. Fac și eu greșeli… dar mie nu îmi atrage nimeni atenția… nu știu de ce! :))
  Vreau să împărtășesc câte ceva din ceea ce știu, în speranța că lumea va învăța și că nu voi mai vedea discuții inutile și atacuri la persoane care fac greșeli de scriere. Desigur, persoanele bine intenționate ar face aceste observații în privat, dar unii țin cu tot dinadinsul să își arate „superioritatea” în public și nu mai țin cont că jignesc persoane în etate, femei…
  Dacă tot petrecem mult timp pe facebook, măcar să învățăm ceva. Nu?
  Așadar, câteva exemple de greșeli pe care le-am observat cel mai frevent și care sunt totuși atât de banale:
  – â din a nu se folosește niciodată la începutul unui cuvânt (corect este îți, nu âți. Corect este: îmi, nu âmi)
  – â din a nu se folosește nici la sfârșitul cuvintelor. Corect este: a omorî, nu a omorâ…
  – îți nu se desparte cu cratimă (corect este: îți mulțumesc, nu î-ți mulțumesc)
  – la fel și cu îmi (nu se scrie niciodată î-mi pare rău, corect este: îmi pare rău)
  – Corect este: ați citit, nu a-ți citit
  – Corect este: ai citit-o, ai văzut-o…
  – veniți, vorbiți, citiți, iubiți – se scriu mereu legat, nu cu cratimă.
  – frumoaso, iubito, deșteapto – se scriu legat și în niciun caz frumoas-o, iubit-o, deșteapt-o…
  – nu se spune colegu, iubitu, scaunu, ci coleguL, iubituL, scaunuL…
  – grijă la verbele cărora le puneți un i în plus la sfârșit. Este greșit: a trăii, vei venii, dacă vei dorii, etc. Unde sunteți nesiguri, puteți întreba pe cineva care știe sau vă puteți documenta căutând pe google…
  – Mai am o părere personală despre felul în care scriem “d-zeu” sau „dumnezeu”… consider de cuviință că așa cum scriem numele oricărui om în întregime și cu majuscule, nu ar trebui să îl punem pe Dumnezeu mai prejos.
  – Să nu uităm că semnele de punctuație au rostul lor și ca atunci când punem !!!!!!!!! sau ????????? fără măsură dovedim o oarecare isterie. E tot o părere personală de care se poate sau nu ține cont.
  – Mă voi abține să vorbesc despre cuvinte vulgare și triviale care ar trebui folosite doar la toaletă și în dormitor, dar cred că se înțelege că aici e un spațiu în care ar trebui să respectăm interlocutorii. (e tot o părere personală)
  Cam atât pentru moment, iar dacă ați avut răbdare să citiți (așa cum și eu am avut răbdare să scriu), mulțumesc!
  Să nu uitați că nimeni nu s-a născut învățat și că unul dintre marile avantaje pe care le oferă comunicarea este că putem învăța unii de la alții.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s