Smochin

Standard

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn această toamnă, pentru prima dată de când l-am sădit acum ani buni, smochinul nostru s-a umplut de fructe. Aşteptam de multicel să rodească din plin, dar nu ne pierdusem cumpătul fiindcă ştiam că nu are deloc o viaţă uşoară. E un arbust fragil, cu toată osteneala mea anuală de a-l proteja de ger şi viscol, înfăşându-l strâns în rogojini de stuf împănate cu iarbă uscată şi coceni de porumb, multe dintre mlădiţele lui, arcuite ca nişte iatagane, degeră şi se usucă peste iarnă. Ar trebui să-l vedeţi însă primăvara, proaspăt curăţat, cum îşi pocneşte rar muguraşii (mult după ce grădina s-a îmbrăcat în verde), hotarât să mai trăiască un an.

Ne bucurăm de fructele lui moi, de culoarea peridotului, Mircea îşi aranjează o strachină vârfuită cu smochine drept model pentru o acuarelă, mâncăm pe săturate, ba ne apucăm şi de cateva borcane cu dulceaţă. În timp ce smochinele decojite fierb într-o oală pe aragaz, la foc mic, scot din bibliotecă Biblia lui Bartolomeu Anania şi răsfoiesc după parabolele smochinului neroditor şi smochinului prevestitor. Le citesc alor mei în căldura bucătăriei şi ne străduim să le înţelegem.

Un răspuns »

 1. Inca un an – Pilda smochinului neroditor
  Posted on decembrie 27, 2007 by florin

  El a spus şi pilda aceasta: “Un om avea un smochin sădit în via sa. A venit să caute rod în el, şi n-a găsit. Atunci a zis vierului: ,Iată că sunt trei ani, de când vin şi caut rod în smochinul acesta, si nu găsesc. Taie-l. La ce să mai cuprindă şi pământul degeaba?’ Doamne’, i-a răspuns vierul, ,mai lasă-l si anul acesta; am să-l sap de jur împrejur, şi am să-i pun gunoi la rădăcină. Poate că de acum înainte va face rod; dacă nu, îl vei tăia.” (Luca 13:6,9)

  Pilda aceasta vorbeste de inca un an care s-a dat smochinului neroditor. Se pune intrebarea: Cine este acel smochin? Unii zic ca ar fi crestinii neroditori. Dar in alta parte Domnul spune: “pomul bun nu poate face roade rele”. Deci daca cineva este crestin cu adevarat, asta inseamna ca el nu poate sa stea neroditor mult timp. Nu este vorba mai degraba de cei ce stau departe inca de Hristos? Roada pe care Dumnezeu o asteapta de la noi este pocainta si credinta. Dumnezeu are o dorinta infocata pentru cei nemantuiti.

  Cred ca trebuie sa spunem deschis ca Dumnezeu a dat mai multe pilde in care face de inteles ca asteapta pe oameni la o viata de credinta adevarata, nu doar crestini cu numele, ci sa se integreze in mod real intr-o comunitate de crestini unde Biblia este predicata cu claritate si oamenii se lasa educati si schimbati prin studierea Scripturii si Duhul Sfant.

  Daca spunem ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu atunci trebuie sa spunem ca asta este ceea ce isi doreste El cel mai mult, cum reiese si din pilda smochinului neroditor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s