O nouă bibliotecă

Standard

„Te dai mare iubitor de cărţi şi nu ştii că urbea noastră are o bibliotecă nouă!!?”, mă zeflemiseşte telefonic un prieten. Înghit găluşca uluit. Încerc să aflu despre ce bibliotecă e vorba, însă se eschivează fără delicateţe. Musai să accept invitaţia lui la o vizită în noua maternitate a ideilor, în noul refugiu tomitan împotriva oboselii spiritului.

Din faţa liceului Pedagogic, amicul mă ghidează cu discernământ (şi cu o carte groasă la subsuoară) pe străzile înzăpezite. Nitam-nisam ne oprim pe latura dinspre răsărit a fostei hale de carne a Pieţei Unirii. Deasupra capetelor noastre arde o firmă impozantă: The Library. Coborâm câteva trepte. Înăuntru un bar lung, încununat cu trei şiruri de sticle verzi, mese, scaune şi fotolii intenţionat desperecheate,  Atlantis-ul lui Donovan, cateva rafturi cu diferite obiecte, inclusiv cărţi, o pianină, fotografii cu Constanţa de odinioară, plictiseală şi fum ca-n orice tavernă. Ne aşezăm la o masă cu tăblia din scânduri groase şi niţel distanţate, ca o bucată de gard răsturnată.

Bem gin şi vorbim despre bibliotecari celebri. De fapt despre celebrităţi care au fost o vreme şi bibliotecari: Eminescu, angajat în două răstimpuri scurte, la distanţă de 10 ani, în cadrul Bibliotecii Centrale din Iaşi, prima oară director, apoi sub-bibliotecar responsabil cu înregistrarea cititorilor, Mao Zedong, asistent al directorului Bibliotecii Universităţii din Beijing, care îl şi converteşte la marxism, J. Edgar Hoover, catalogator la Biblioteca Congresului, Marcel Proust, bibliotecar neremunerat la Biblioteca Mazarină, Giacomo Casanova, bibliotecar blazat la castelul contelui Joseph von Waldstein din Boemia, unde îşi scrie suculentele memorii, Jorge Luis Borges, director al Bibliotecii Naţionale a Argentinei, dar şi, înainte de directorat, bibliotecar obişnuit la biblioteca unui cartier muncitoresc al Buenos Aires-ului, post pe care îl pierde, în timpul dictaturii peroniste, graţie unei neaşteptate promovări ca inspector al găinilor şi iepurilor din piaţa municipală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s