Nave

Standard

În dimineaţa unei zile de toamnă a anului 1979, la capătul dinspre Marea Marmara al strâmtorii Bosfor, s-au ciocnit două nave: cargoul grecesc „Evriali”, încărcat cu oţel, şi petrolierul „Independenţa”, mândria flotei comerciale româneşti, care se întorcea în ţară cu ţiţei libian. În urma impactului, la bordul „Independenţei” au avut loc câteva explozii şi nava a luat foc. Din cei 45 de marinari români 42 au murit, la fel şi alţi 7 din echipajul lui „Evriali”.

De la un bătrân lup de mare, membru în comisia de cercetare a cauzelor şi împrejurărilor în care a avut loc accidentul, aflu că încărcarea „Independenţei” era de doar două treimi din volumul maxim şi, tehnic, precum o tablă de şah: un rezervor (tanc, în termeni marinăreşti) plin, apoi unul gol, următorul plin şi tot aşa. În condiţii normale, petrolul brut nu se aprinde de la scântei, au fost cazuri de coliziuni în care petrolierele nu au luat foc, şi-au îndreptat şi sudat tablele şi au continuat să străbată mările. La 15 noiembrie 1979, înainte de răsăritul soarelui, prova micului cargou grecesc a izbit babordul „Independenţei”, străpungându-i şi un tanc fără ţiţei. Fără ţiţei, dar plin cu gaze. Acestea au explodat, focul cuprinzând apoi şi ţiţeiul deversat.

Dar de ce aceste tancuri goale, ca nişte călcâie ahileene, în corpul robustei nave? De ce nu era încărcat în întregime amiralul flotei noastre? Fiindcă, îmi spune fostul căpitan de cursă lungă, umplută la capacitatea proiectată, „Independenţa” nu ar fi putut intra în portul Constanţa, pescajul ei ar fi fost prea mare pentru adâncimea acvatoriului, „burta” vaporului plin ar fi frecat fundul bazinului portuar. De necrezut!!! Ce rost, atunci, să construieşti nave de o sută cincizeci de mii de tone?  Nătângă şi sinistră râvnă către urieşenie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s