Corăbii

Standard

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVizită la bordul navelor participante la „Regata velierelor înalte”, acostate, la finele competiţiei, în dana pasagerelor din portul Constanţa. Bătrânul far „Carol I” străjuieşte zona, dar nu mai domină portul ca odinioară. Ţinem piept zădufului, biruim cozile lungi, cotite spre piciorul pasarelelor şi petrecem câteva minute, uneori mai mult, sub greementele încâlcite ale corăbiilor gătite pentru ospeţie.

Pe duneta goeletei britanice „Johanna Lucretia”, umbrită de-o velă desfăşurată (sforicelele de vânt nu au forţa s-o umfle şi să mobilizeze vasul), un matelot roşcovan de vreo 40 de ani a întors spatele vânzolelii: studiază limba română. Are în faţă un manual Puls pentru străini, iar alături dicţionarul englez-român de la Teora şi alte câteva cărţi româneşti. Între ele „Despre frumuseţea uitată a vieţii” de Andrei Pleşu, semn că a dat peste un librar bun.

Ceva din curiozitatea vechilor navigatori ai Albionului, care-i făcea să caute în teritoriile descoperite nu doar aur, bijuterii, mătase, piper, ceai, cuişoare, ghimbir sau arbori de pâine, ci şi manuscrise şi cărţi, s-a păstrat în fiinţa acestui marinar cu faţa şi braţele spuzite de pistrui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s