Înduplecare

Standard

Toaleta hipermarketului tocmai fusese spălată: udată din belşug, pardoseala de gresie părea o oglindă azurie, iar un curent rece aducea miros proaspăt de citrice. Femeia de serviciu a cedat cu greu în faţa rugăminţilor mele, instruindu-mă apoi ofiţereşte să calc uşor, ca un balerin.

Uşa cu stencilul unui pantof bărbătesc retro era deschisă larg şi sprijinită de-o carte groasă, murată desigur, dar în stare destul de bună – un volum cu versurile lui Arghezi, care ar fi putut fi ediţia Cărţii Româneşti 1980, din care am primit şi eu un exemplar la premiu, prin clasa a VI-a. Tânara oacheşă s-a zborşit la mine când am rugat-o să mă lase să iau cartea („După ce că… Nu vrei şi mopul?!”). S-a îndurat însă de volum, după ce i-am recitat, ţintindu-i ochii negri, poezia „De-abia plecaseşi”, mică, romanţioasă şi foarte frumoasă, pe care am găsit-o apoi în paginile lui.

2 răspunsuri »

 1. one republic – counting stars

  L-ai salvat pe Arghezi de data asta, nu stiu ce sanse va avea data viitoare. In supermarket se numara altceva nu stelele. Ce i-a determinat sa foloseasca o carte in loc de o piatra sau o bucata de lemn, poate grija pentru luciul gresiei care ar fi putut fi stricat de asprimea pietrei. In valtoarea societatii technologizate si ultra perfectionate in care oamenii se simt inteligenti si importanti prin valoarea telefoanelor mobile si prin faptul ca stiu pe ce buton sa apese pentru ca ecranul pe care il privesc extatic sa le releve o noua minune a techinicii modern, ce valoare are o carte. Au fost momente in istoria umanitatii cand cei care stiau sa scrie si sa citeasca ii priveau cu superioritate pe cei care nu puteau face acestea, acum este momentul in care ei isi pot lua revansa.
  Technologia moderna da posibilitatea celor care nu pot sa scrie sau sa citeasca sa se simta superiori celor care stiu sa scrie si sa citeasca, ei nu trebuie decat sa apese pe un buton, nici cuvantul nu este necesar sa fie stiut intreg, motorul de cautare va deschide o arie larga de posibilitati de unde poti allege, chiar daca nu iti iese de prima data.
  Si mai este ceva vedeti cum am evoluata, bunica care stia sa ne citeasca atat de minunat povestile copilariei, are atatea dificultati sa foloseasca telefonul modern.

  Unii ardeau cartile, altii le folosesc sa propteasca usa vespasianei nu mai pot vedea diferenta.

  Din bube, mucegaiuri si noroi nascut-au frumuseti ……………… nici de asta nu mai sunt sigur.

 2. Aşa am simţit şi eu, Gabi, o carte degradată la closet e o degradare a tuturor cărţilor şi o dezlegare la degradare: „Poftiţi de faceţi acelaşi lucru cu toate cărţile!” În paranteză fie spus, asta mi-a adus aminte, în antiteză, o frază dintr-un roman, „Totul este iluminat” (e şi un film bun). O evreică bătrână povesteşte despre copilărie şi Tora: „Tatăl meu ne cerea să sărutăm orice carte care atingea pământul, cărţi de bucate, cărţi pentru copii, povestiri, piese, romane. Chiar şi jurnale goale”. Poate e cam patetic, dar îmi place.
  P.S. Arghezi aruncat la veceu, frumuseţile lui născute din bube reîntoarse la bube, iată o imagine plină de înţelesuri. Nu văzusem deloc asta. Mulţam!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s