Marină

Discuții

Mândria flotei noastre militare a mării sunt fregatele. Trei la număr, una construită în perioada comunistă, în Şantierul din Mangalia, celelalte două cumpărate şi rearmate în anii 2000, după ce fuseseră scoase din uz de Marina Regală Britanică. Una dintre acestea, botezată „Regele Ferdinand”, a fost învestită drept navă-amiral a Forţelor Navale Române. O paranteză: se pare că motivul casării în Albion este aliajul din care e făcută „păstaia”, carena navelor. Prea bogată în aluminiu, structura lor se aprinde uşor şi arde ca o claie de păpuşoi. Ceea ce s-a şi întâmplat cu nave asemănătoare în Războiul Malvinelor. Însă boşii marinei noastre nu se împiedică de-un ciot de bauxită.

Alături de fregate, forţele navale se prezintă cu patru corvete, trei nave purtătoare de rachete, trei vedete torpiloare, un puitor de mine şi trei nave specializate în îndepărtarea minelor. Sărmanul „Delfin” nu şi-a dat încă duhul, însă dormitează legat la cheu: nu poate părăsi portul Constanţa fiindcă i-a secătuit, cu ani în urmă, vlaga unor baterii. Mai sunt şi câteva nave auxiliare, mai mari sau mai mici, printre ele Nava Şcoală „Mircea” şi „Grigore Antipa”, nava pentru lucrări cu scafandri la mare adâncime, însă de luptă şi funcţionale sunt cele menţionate: trei plus patru plus trei plus… egal şaptesprezece nave mari şi late. Cam puţine, s-ar zice.

Ceva mai bine stăm la amirali. Câţi? Conform asociaţiei „Clubul Amiralilor”, nouă figuri în serviciul activ, incluzând aici toate cele patru grade care conţin termenul (în ordine crescătoare: contraamiral de flotilă, contraamiral, viceamiral şi amiral). Plus şaptezeci (sic!) în rezervă, dar care, la o adică, vor răspunde cu pieptul bombat: Prezent! Nouă amirali activi, nouă lupi de mare straşnici şi încercaţi, cum ar veni, unul la aproape două nave.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s