Sociologie

Discuții

Am învăţat în facultate că filosoful francez Auguste Comte (1798-1857) a creat termenul „sociologie”, forjând două cuvinte vechi: „logos” – discurs, în limba greacă veche şi „socius” – întovărăşire, în latină. Se întâmpla în paginile Cursului de filosofie pozitivă, publicat în anul 1839. Cu „sociologie” Comte înlocuia expresia „fizică socială”, de care se folosise până atunci pentru a denumi noua ştiinţă despre societate, a cărei şarpantă se căznea să o înalţe.

Aflu acum că termenul a fost descoperit de curând într-un manuscris, datat 1780, al unui alt francez, abatele catolic Emmanuel Joseph Sieyès, scriitor politic, principal teoretician al Revoluţiei Franceze. Manuscrisul nu a fost însă tipărit la vremea lui, aşa că Auguste nu a știut de el. E just, prin urmare, să-i credităm pe amândoi cu inventarea vocabulei, Sieyès cu jumătate de secol înaintea lui Comte.

Îmi place „sociologie”, dar mult, mult mai frumos e un alt cuvânt născocit de Auguste Comte (în cartea Catehism pozitivist, 1854): „altruism”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s