Despre Havel la o bere

Discuții

Aranjând nişte hârtii vechi dau de o caricatură pe care mi-a făcut-o demult un artist (!?) ceh. Eram student şi câştigasem o mică bursă a Fundaţiei Soros pentru participarea la o conferinţă despre democraţie în Praga.

Într-una din seri (era mijloc de noiembrie), sorbeam o bere într-o braserie din Malá Strana, când un tip cu înfăţişare vag boemă s-a aşezat pe scaunul din faţa mea. Şi-a luat în palme obrajii bucălaţi şi m-a privit îndelung, serios, în tăcere. Mi-a făcut semn să nu mă îndepărtez şi a scos din rucsac un bloc de desen, cu spirală. În doi timpi şi trei mişcări de creion a conturat o moacă uimit-debil-voioasă, cu ochelari, pe care mi-a arătat-o încântat. Oi fi grimasat (nu m-am recunoscut câtuşi de puţin), dar el nu a pus la inimă: a comandat două beri (una blondă, una neagră) şi a-nceput să turuie cu patos, în cehă. Nu înţelegeam evident nimic, numele lui Václav Havel revenea însă des în monolog, aşa că am dedus că vorbea despre teatru sau (şi) politică. M-am relaxat, am zâmbit larg şi am dat mult din cap.

Când a terminat de băut s-a întors la caiet, a desprins cu grijă schiţa, i-a adăugat un şerpişor într-un colţ şi mi-a oferit-o, cu durerea cumplită a despărţirii de o capodoperă întipărită pe faţă. Mi-a mulţumit pentru bere – o frază scurtă, în care am recunoscut expresia „můj přítel” (prietenul meu) – şi-a învârtit rafinat după gât eşarfa şi a dispărut în noapte.

„Iată ţara lui Rumburak, vrăjitorul!”, mi-am zis atunci, uşurat de câteva coroane. Ce minunată prolepsă, mă gândesc astăzi: în momentele acelea, abia în momentele acelea, mutra mea trebuie să fi fost aidoma celei din desen.

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s