O nouă știință

Discuții

Primul recensământ al veverițelor din Central Park, New York a fost realizat în luna octombrie, anul trecut. 323 de voluntari au iscodit pajiști, frunzișuri, stâncării, alei, bănci, foișoare, tonete, tomberoane și alte cele, pentru a descoperi și înregistra fiecare locuitor cu coadă stufoasă al imensului dreptunghi verde. Cu siguranță și lacurile parcului au fost scrutate, fiindcă veverițele sunt foarte bune înotătoare. Stilul lor preferat? Câinește.

După unsprezece zile, șeful proiectului, scriitorul american Jamie Allen, a tras linie și a făcut adunarea:  2373 de veverițe, toate din specia gri estică (fără cănăfei). Numărul are însemnătatea lui, dar el e doar creștetul ghețarului, autorii studiului au obținut cu această ocazie importante date despre locurile frecventate cu predilecție de micile rozătoare, despre vârstă, despre reacțiile lor la alte animale și la oameni, despre vocalize și „limbajul” cozilor, despre spectacolul pitirii hranei, despre alarmare și exprimarea plictisului.

Vara lui 2019. Notez cu încântare nașterea unei noi rămurele științifice: veverițologia.

P.S. Îi pizmuiesc pe profesioniștii ei, veverițologii!

5 răspunsuri »

      • Eu sunt din Târgoviște, ai dreptate, la Chindia am văzut o veveriță pe la patruzeci, care mi-a lăsat urme adânci. Te salut Ionel, din mijlocul unor veverițe din Valencia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s