Tata Noe II

Discuții

„Știi că m-am făcut marinar?”, își amintește Mircea Vulcănescu că i-a spus Nae Ionescu în vara anului 1933. Profesorul își cumpărase (notează Vulcănescu în cartea memorialistică Nae Ionescu. Așa cum l-am cunoscut) o mică ambarcațiune cu pânze, un cuter, „în care străbătea acum Marea Balcicului în lung și-n lat”. Nu sigur, ci în tovărășia Elenei Popovici-Lupa, „fata cu părul roșcat și cu ochii de oțel, albaștri, care avea ceva din înfățișarea aeriană și tare a unei divinități germane”, după spusele lui Vulcănescu.

Dora Mezdrea, care-a cercetat de-a fir a păr viața lui Nae Ionescu și a publicat o biografie în patru volume (2300 de pagini), nu a găsit însă dovezi că acesta chiar își achiziționase o barcă. E adevărat că iubea marea și navigația cu vele, dar nici vorbă să fi deținut un „cuter, transatlantic sau yacht, ambarcațiunea cu pricina va fi fost”, scrie d-na Mezdrea „yachtul Dor de mare, împrumutat de la proprietarul lui, N. Malaxa, pe care acesta l-a dăruit în cele din urmă lui Ed. Mirto”. (E vorba de Nicolae Malaxa, influentul industriaș, și de Eduard Mirto, avocat, om politic țărănist, ministru în mai multe guverne.)

În ziarul constănțean Dobrogea jună, pe prima pagină a unui număr din septembrie 1934,  dau de-un mic articol, nesemnat, cum se întâmpla foarte adesea în epocă, care relatează călătoria cu peripeții a unui iaht. Plecat pe vreme bună de la Balcic către Constanța, iahtul este întâmpinat în dreptul Capului Caliacra de vriile unei furtuni puternice, reușind totuși, „după două zile de luptă cu valurile”, să se adăpostească în portul Mangalia. Când marea se astâmpără, cei doi marinari de la bord ridică velele (vasul navighează doar cu pânze), însă fac o greșeală și ambarcațiunea se pune într-o rână pe luciul apei. Marinarii, „Foti Hagi Gheorghe și un altul al cărui nume ce scapă”, „se salvează cu greutate de la înec”.

Numele iahtului, ne spune anonimul gazetar al Dobrogei june, este Tata Noe II și „aparține d-lui profesor Nae Ionescu, directorul ziarului Cuvântul”. Ce căuta mica ambarcațiune la sfârșitul sezonului estival, la Constanța? Mergea la iernat, în proaspăt amenajatul „port de iahting” de sub fostul palat Sturza și Hotelul Palace.

[Carte poștală din colecțiile Bibliotecii Academiei Române]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s