O prietenă, profesoară de geografie la o școală din oraș, mă roagă să-i repar un obiect didactic. Ține mult la el și-l folosește încă de pe vremea când era elevă silitoare (olimpică) în aceeași școală dintre blocuri. Îl aduce cu grijă într-un sac negru de plastic și-l așează mustăcind în mijlocul camerei: un glob pământesc mare, destul de vechi.
Mamă, ce hârb! Meridiane desprinse ca niște limbi lălăind pe-afară, polii adânciți și aproape desfăcut în două pe linia ecuatorului. Îmi spune că în ultima zi de școală cei de-a opta l-au bușit fără milă prin laborator ca pe-o minge de fotbal: „Uite, a primit un șpiț în Țara de Foc!” Șpiț!!??? Fac ochii cât cepele la amica mea elegantă și grațioasă. „Ce?! Am jucat și eu mingea în copilărie.”
Istorie si geografie la un loc; spor la lucru! grea misiune, dar tu esti un restaurator iscusit, fara indoiala; imi amintesc cat esti de minutios si cat de mult ai contribuit la intocmirea si la aranjarea, in toamna lui 2016, a acelei micute expozitioare de poezie si fotografie; vad aici foarte bine cum l-ai preluat pe bietul Pamant; sa ne arati si faza de dupa restaurare, cu prietena ta emotionata sa isi regaseasca materialul didactic intremat si, prin urmare, imbratisand un Pamant fericit.
sal
din ce an este globul?
multumesc!
Salut!! Globul are o mică notiță de prezentare, dar anul nu e menționat. Însă, țara noastră e trecută drept R.P. Română, ceea ce înseamnă că e realizat înainte de anul 1965, când numele oficial al statului s-a schimbat din Republica Populară Română în Republica Socialistă România. Prin urmare, un glob bătrâior, cel puțin 55 de ani. 🙂