Arhivele jurnalului

Cu roșu

Discuții

Ne-am așezat cam ca la clasă, eu și colegul meu lângă ușă, iar prichindeii (sosiți dis-de-dimineață de la o grădiniță din oraș) pe câteva șiruri, în fața noastră, dar cu toții turcește, pe covorul nou al mediatecii. Ne-am dres glasurile și le-am citit „Vânătoarea de vulpi”, o frumoasă poveste, scrisă și ilustrată de Sven Nordqvist, despre cum să păcălești pe cineva, o vulpe în cazul suedezului nostru, dar vă asigur că metoda poate fi aplicată cu succes și la alte lighioane. Pe măsură ce recitam, atent la nuanțe, (am făcut-o pe roluri, eu eram Pettson, fermierul doldora de idei trăznite, și alte câteva mici personagii), audiența, care rupsese pe nesimțite rândurile, avansa în tăcere către noi, pe genunchi. Să vadă desenele din pagini, să nu piardă vreun cuvințel și vreun înțeles, să se-mprietenească cu minunații actori amatori?

La ultimele replici ne-am trezit înconjurați și, cel puțin eu, luat în stăpânire, fără scăpare, de armata din Blefuscu: un băiețel mi se întinsese în poală, o fetiță se cocoțase în cârca mea (îi simțeam mâinile unite în jurul gâtului ca un colier subțire), iar o alta stătea pe piciorul meu stâng (renunțasem la obositoarea poziție orientală), îmi desfăcuse șireturile și le colora frumușel cu carioca roșie. Șireturile mele albe…

Fereastra de sus

Discuții

Când eram copil, grădina noastră era mărginită către sud, unde se-nvecina cu magazinul universal (cooperativa, cum îi ziceam toți), de un gard viu. Măceși, muri, lemn-câinesc și alți rugi formau o barieră țepoasă și robustă în fața indiscreților de afară și-un teatru de ciondăneală pentru câteva armate de vrăbii. În colțul dinspre șosea, mărăcinișul se termina cu un frasin matur. Între ramurile lui îmi găsisem un locșor confortabil, botezat „șaua cenușie”, probabil de la culoarea scoarței copacului. Pe „șa” petreceam zilnic, în vacanțele de vară, ore bune, jucându-mă cu niște indieni din plastic, însă atent și la spectacolul din jur.

Într-o primăvară, tata a smuls spinăria, a nivelat locul și a întins un gard de plasă metalică cu țevi groase. Totul s-a petrecut repejor, tatăl meu nu pierdea vremea când își punea ceva în cap, dar nu suficient de repede să nu înregistrez, cu lacrimă, devastarea minunatei lumi verzi. Pus la pământ și ciopârțit a fost și frasinul. Dar destulă vreme înainte de asta, coroana lui a fost camera mea cu fereastră spre viața locului. Ce mai cameră! Numai a mea, umbrită și răcoroasă, dominatoare și ascunsă, încât să văd orice și să aud orice, fără să fiu văzut. Și aveam ce vedea și auzi. Pictura cerului și zarva ulițelor, traficul șoselei și toaca bisericii, cirezile de vite întoarse de la păscut, gospodinele ce împrumutau una alteia ceaune și mirodenii, navetiștii din schimbul doi, așteptând rata spre Târgoviște, taclalele pilangiilor de la bufet, întinși pe-o rână chiar la umbra frasinului meu, șatrele de țigani în trecere prin sat, turmele mari de oi și capre, târându-se ca o omidă imensă, mirosind a pârci, pe panglica șoselei.

Eram amuzat, fascinat, uneori nedumerit, întristat. Oameni chinuiți, veseli, frivoli, serioși, oameni care se purtau după pofta inimii. Costănțel, ținând de ghidon o bicicletă, fără s-o călărească vreodată, nea Marin Nepotu cu căruța lui grea, duhnind a borhot, lea Ioana lu’ Zerea, mereu pe fugă între casa ei și-a fiului ei, nea Marin al lu’ Badu pășind senin, salutând binedispus pe toată lumea, Moșu Traian, singurul care mă ochea de fiecare dată în copac, dar nu sufla o vorbă.

Nu pot s-o uit pe țața Leana Chichiloaia. Țâșnea din ulița Oltenilor, aplecată sub greutatea a două găleți cu smântână, brânză și ouă, echilibrate pe capetele unei cobilițe, și se oprea în fața casei noastre, fiindcă acolo era stația autobuzelor. Nu mergea cu cobilița la târg, o arunca la noi, peste gard, și o recupera la întoarcere. O dată autobuzul a trecut fără să oprească. L-a bodogănit pe șofer, a făcut cu mâna la ocazie, a așteptat și-a așteptat. Minute în șir, ore, poate. Degeaba. I-a strigat pe ai mei să-și recupereze cobilița, eram singur acasă, dar, înfășurat strâns în tăcere și nerozie, nu am coborât. A-nceput să plângă, și-a luat gălețile în mâini și s-a întors acasă, oprindu-se des pentru a se odihni.

Să vă zic și de nea Marinică, croitorul, căruia nevasta nu-i dădea voie să fumeze. Omul se plimba încoace și încolo pe marginea drumului, de obicei când vipia toropea satul, căutând în țărână cât-un chiștoc aruncat pe geamul mașinilor. Când găsea unul nu se apleca pur și simplu după el, ci juca o mică scenetă pentru disimulare, se uita spre poarta casei lui, doar nu l-o vedea muierea, apoi își aranja manșeta pantalonilor largi, își ștergea pantofii de praf, ori scăpa din greșeală batista. Un Charlot fără talent, căruia-i crăpa buza după un fum. Unul dintre favoriții mei era nea Niculae Covrig, mai mereu c-o țigară lipită de colțul buzei de jos, fredonând, la beție, cântece de cătănie: frunze verzi de cucuruz, mândruțe lăsate pe prispa casei, tobe, mitraliere, „vitejie pentru neam și-mpărăție”.

De obicei înțelegeam ce se întâmpla sub mine. Într-o zi, ceva m-a bulversat. O țață a ieșit în capul Liniei ținând cu mare grijă între palme o farfuriuță și o ceașcă c-un lichid negru. A traversat șoseaua și a intrat în cooperativă. A stat mult. Ce să fie?? M-a lămurit mai târziu mama. Țățica îi dusese vânzătoarei de la magazin, tanti Sanda, o cafea. Nu, nu o fiertură de fosfarin cu lapte, cum beam noi și căreia-i spuneam, greșit, se pare, cafea cu lapte, ceva ales, pentru „cucoane”. Cafea adevărată, naturală.

La vânătoare în Dobrogea

Discuții

Lupi nu mai sunt de ceva vreme în Dobrogea, dar până după mijlocul secolului trecut haitele lor bântuiau nevăzute, cum le e felul, pădurile noastre xerotermofile. Erau însă dușmăniți și vânați din principiu. Nu doar că-i hăcuiau ciobanii și sătenii când îi prindeau la stânele și ogrăzile lor, dar îi schilodeau cu capcane atroce pădurarii și-i împușcau, regulat și cu metodă, vânătorii. Iată, de pildă, o vânătoare oficială din toamna anului 1922.

Locuitorii satelor Harabagi și Mulciova (azi Hațeg și Abrud, comuna Adamclisi) s-au plâns atunci prefecturii județului de mai multe atacuri ale lupilor asupra turmelor de oi și capre, dar și de ravagiile pe care grupuri mari de mistreți le făceau în grădini, livezi, porumbiști. Prefectul Nae Negulescu a cerut prompt ajutorul Cercului vânătorilor din Constanța. La semnalul dlui Leoncinidi, secretarului Cercului, vânătorii au părăsit plini de responsabilitate cafenelele orașului, și-au descuiat panopliile și și-au pus la treabă servitorii sau ordonanțele: curățat puști, lustruit cizme, periat haine, cumpărat muniție. Când totul a fost lună, vânătorii și-au agățat la „dreispitz hut” (pălăria verde, specifică) rozeta confecționată din coarnele celui mai frumos cerb doborât, ori panașul din blană de viezure, ori broșa cu pene de sitar. Au făcut o piruetă în fața oglinzii.

Mai bine de treizeci de vânători experimentați au luat parte la această incursiune avântată în centrul Dobrogei. Un fotograf a însoțit se pare grupul și a imortalizat efortul și realizările. Au fost bătute poteci, cercetate vâlcele, căutate urme, scorburi și bârloguri, zorite risipite alaiuri, organizate pânde și ambuscade. S-a imitat cu talent urletul lupului. Nu s-a făcut economie de cartușe. La sfârșitul zilei s-au numărat trofeele: o vulpe beteagă și câțiva iepurași. Apoi a intervenit o problemă neprevăzută: se lăsase întunericul, căruțele cu care veniseră plecaseră demult, iar cea mai apropiată gară, Saligny, era la 20 km distanță.

Ramuri străpunse

Discuții

O zi posomorâtă
pufoaica cerului grea și soioasă,
închisă bine până la ultimul nasture
apunând însă, soarele i-a ridicat poala
și sărind peste munți și clădiri
și-atâtea alte obstacole
a pipăit coaja albă a mestecenilor noștri
cu degete blânde și lungi, sclipind de aur
doar pentru câteva momente
și doar câteva zile înainte de-a se trezi larvele
ce-i ologesc și-i sufocă

Gât sucit

Discuții

Un porumbel construiește cuib nou pentru perechea lui. Îl văd deseori de la fereastra biroului, cu câte-o crenguță-n cioc, odihnindu-se pe balustrada scării exterioare a bibliotecii, înainte de-a dispărea către căminul în lucru, sper ferit de mâțele și șobolanii din zonă. E curat și frumușel, dar foarte timid, se ține la distanță, iar cum deschid geamul își ia zborul.

Acum câteva zile, s-a aventurat însă aproape, foarte aproape. Cum l-am convins? O-ntâmplare. După gustare, am scuturat tișlaifărul pe fereastră. Imediat ce-am închis ochiul de geam, guțanul a aterizat pe pervaz și-n doi timpi și trei mișcări a ciugulit firimiturile. Am scobit franzela și i-am pus alte firimituri. A revenit. Da’ știu că păsăroiul ăsta sărise peste mese de la începutul postului!! Îi fac de atunci porție de bunătăți, nu pâine, am aflat că nu-i face bine, ci o combinație de grăunțe recomandate de băieții de la pet shop. Înalț o grămăjoară, închid geamul și-mi văd de treabă. Când sosește, halește ca apucatul, apoi se dă nițeluș în spectacol: face țanțoș, ca un majur la defilare, câteva linii dintr-un capăt în celălalt al bordurii, însoțindu-și exercițiul cu un gurluit satisfăcut. Nu mă privește, își sucește-și gâtul spre partea opusă ferestrei. De aici și numele.

Șoricel

Discuții

La benzinărie. Un individ, instalat în mijlocul peronului pe care-mi conduc mașina, m-a luat în colimator și-mi face semne decise și ample, de parc-aș ateriza pe un portavion. La dreapta, la dreapta! Capăt de drum!! La stânga, la stânga!! Mă prind că trebuie să evit linia, fac manevrele și opresc lângă pompa din stânga. Cobor. Omul, un tânăr de fapt, e deja lângă mine, mă salută și preia, plin de solicitudine, sarcina alimentării. Peste un pulover negru, cu guler înalt și întors, poartă o salopetă albastră, curată, cu bretele galbene, iar pe cap o șapcă în aceleași culori. Litera și spiritul manualului uniformelor și bunei purtări a angajaților firmei, mulțumesc foarte mult!

În timp ce lichidul fâșăie către rezervor, iar cifrele sunt apucate de streche pe cadranul indicator, șepcuță îmi spune că pompa de alături, unde trăsesem la început, e defectă, are niște probleme cu cablurile. Și, sugerându-mi ceva mic-micuț între degetul mare și arătăror: „S-a ventilat ideea că le-ar fi ros un șoricel.”

Cocoșul din Anadolchioi

Discuții

Întotdeauna mi-a plăcut cântecul cocoșilor. Proaspăt, vesel, bogat, bombastic, dominant și, desigur, deșteptător. Sunt și excepții, cocoși răgușiți, scremuți, pițigăiați, timorați, dar și ei au farmecul lor. Mama îmi povestește că în prima copilărie obișnuiam să imit, foarte des, postura și cutcurigul șefului ogrăzii noastre. M-au lecuit o tuse măgărească zdravănă și un sejur prelungit într-un spital din Târgoviște. Slavă Domnului, am cu ce mă delecta încă și acum, sorbindu-mi prima cafea, aud zilnic „cum cântă-n soare, peste tot, cocoșii”, e plin cartierul meu de orătănii. (Ba, fiindcă ne place și carnea de pasăre, soția pune din când în când pe masă planul cumpărării unei duzini de pui și creșterea lor într-un colț de grădină, „să avem și noi ouă bune și carne gustoasă”. Să avem, să avem, asta da, vreau, dar cine, când și cum are grijă de ele, mă fac eu chinez.)

Par de când lumea, însă cântatul cocoșilor și carnea de găină ne însoțesc de puțină vreme. Rar găseai în Constanța de dinainte de 1900 o masă cu friptură de pui, iar dacă o găseai era la un restaurant scump ori în sufrageria pregătită pentru o sărbătoare a unui bogătan. Vita, porcul și peștele erau sursele de proteine ale constănțenilor de atunci, ale constănțenilor avuți, bineînțeles. Dar carnea de pui era delicioasă și unii au văzut ocazia.

În toamna lui 1896, două găini frumușele și un cocoș arătos făceau o lungă călătorie cu vaporul. Din China la Anadolchioi, trei luni bătute pe muchie. Zburătoarele fuseseră comandate de domnul Carol Friedmann pentru ferma sa de păsări, amenajată de puțină vreme, pe marea moșie a primarului Mihail Koiciu, de la marginea Constanței. De ce un așa efort, nu putea afla omul niște galinacee prin zona Mării Negre? (Să mai spunem și că zburătoarele au costat impresionanta sumă de 1150 lei, mai mult decât un lot de 1000 metri pătrați în noul cartier al orașului.) Pentru că găinile din rasa respectivă, Langshan, erau extrem de apreciate în epocă: sunt robuste (cocoșii pot ajunge la 5 kg), fac ouă mari, de culoare galben-maronie, au carnea albă. În plus sunt docile, prietenoase, tăcute, deci ușor de crescut. Nu știm cum se vor fi aclimatizat la ferma evreului nostru, întrucât au și un călcâi al lui Ahile: nu prea suportă frigul. E probabil să fi fost folosite la încrucișări și mă-ntreb dacă nu cumva cavalerul pintenat al vecinului dinspre miazănoapte, care cântă plin de încredere, până târziu după ora răsăritului, e urmașul cocoșului din Anadolchioi.

Umbra lui Mircea

Discuții

Evit la mustață un adolescent, eu grăbit să-mi spăl cana pentru cea de-a doua cafea a zilei, el ascuns în spatele unuia dintre stâlpii groși, îmbrăcați în travertin, ai holului bibliotecii și cu ochii într-o carte. Dacă tot ne-a pus destinul pe traseu de coliziune, schimbăm câteva vorbe. Sunt curios ce-a împrumutat. Zâmbește sfiit și-mi dau seama de ce, la subraț are „Falsificatorii de bani” a lui Gide, în limba franceză, și „Strania istorie a comunismului românesc” de Lucian Boia, iar în mână „Întoarcerea lui Arpagic”. Îmi spune mustăcind că motanul Arpagic e, de copil, prietenul lui. Îl introduc prompt și teatral pe unul dintre prietenii literari ai copilăriei mele:

–  La circ, în Târgul Moşilor,
Pe gheaţa unui răcitor,
Trăia voios şi zâmbitor
Un pinguin din Labrador
Cu nume falnic şi sonor.
Cum se numea?

– Apolodor, răspunde tânărul și ne amuzăm homeric, împreună.

Aflu că-i elev la Liceul „Mircea cel Bătrân”, așa că îl întreb ce înseamnă să fii mircist, care e pasiunea cu care liceul ăsta vechi și renumit îi trimite în lume, cum le formează vocea, cum le modelează mințile ca să extragă toată măduva din viață?

–  Nu e nimic din asta, îmi răspunde serios, după o mică pauză. Liceul e doar un loc în care primești note mari, după ce răspunzi la întrebări ușoare. Nicio pasiune, nicio comuniune, profesorii predau lecțiile, elevii iau bacul și la revedere în douămiicincizeci… Totul ține de curiozitatea fiecăruia în afara orelor de curs. Și, după câteva clipe de ronțăit ideile: nu prea știu la fete, dar ce-i unește pe băieții din liceu e fotbalul. Eu nu urmăresc, dar îi știu pe Messi și Ronaldo: seamănă cu Phineas și Ferb.

Bulgăreală

Discuții

Mai cu pompă, mai fără, din 1879, Unirea Principatelor a fost sărbătorită și la Constanța. În general, prin Te Deum-uri și pomeniri ale lui Cuza, Kogălniceanu și-a celorlalți mari unioniști, în toate bisericile urbei, festivități „cu suflet național” la primărie, prefectură ori episcopie, șezători în școli, reprezentații teatrale la Elpis, discursuri la statuia lui Ovidiu.

Cândva după Primul Război Mondial, într-un 24 Ianuarie înghețat, un grup de elevi de la liceul „Mircea cel Bătrân” au rotit o horă strașnică în intersecția amplă din fața hotelului Grand. Trecătorii au aplaudat și chestia a prins, an după an, de Ziua Unirii (declasată de-acum la gradul de zi a Micii Uniri), în timp ce protipendada asista cu pieptul bombat la liturghia de la catedrală, tinerii horeau cu foc, pe melodia sasului Flechtenmacher, în Piața Grand.

Iar liceenii au plusat. Dacă era zăpadă, și iernile din acea vreme așezau plăpumi groase de omăt peste oraș, după dans și cântec, trăgeau o bătaie cu bulgări ca aceea. Unii au strâmbat din nas, inevitabil pietonii erau prinși în focul încrucișat (duduile frumușele fiind expres vizate), gambetele domnilor zburau care-ncotro și erau tuflite de pași apăsați, caii trăsurilor de piață se speriau și-o luau la sănătoasa, ba uneori geamurile prăvăliilor din zonă erau făcute țăndări. Aerul trepida însă de-o bucurie candidă și plină de promisiuni, ca-n ziua unirii. Bulgăreala a devenit și ea tradiție.

O să fie vai de blana voastră!

Discuții

O splendidă zi, însorită și caldă, vine după câteva zile ploioase. Soția prinde momentul și, ca să redea frescheța casei, scutură pături și preșuri, spală pardoseli și geamuri, schimbă rufăria paturilor, deschide ferestrele și ușile. Când revin acasă, o găsesc în șezlong, în grădină, surâzând amurgului pe deasupra aburilor unei căni cu fiertură de cacao (noua ei feblețe). O las și intru să-mi schimb țoalele.

Din ușă sunt surprins de noua ornamentație a gresiei, de geometria bizară a unor potecuțe de… noroi, urme mici și dese ce pornesc de la ușă, merg stânga-dreapta, se duc și se-ntorc pe sub scaune și mese, dau roată fotoliilor, vrafurilor de cărți și altor cele, părând că se unesc frumușel pe scară către mansardă. Le urmez precaut. Acolo sus, sub poligonul auriu proiectat de soare prin fereastra acoperișului și în mijlocul patului cu cearceafuri alb-primenite, mirosind a iasomie (cum îmi plac mie), trei cocoloașe mari de blană, unul negru și două tărcate, trei evgheniți somnoroși, desigur întinși confortabil, trei aghiuță care-și fac de obicei veacul afară, care știu că n-au voie înăuntru și care-o șterg pe trei drumuri ocolite înainte să pun mâna pe cojocul lor.

Pierdut

Discuții

Un voce mă strigă la poartă, în seara din ajunul Crăciunului. Sunt nițel mirat, fiindcă nu-i ciripitul colindătorilor, ci glasul gros, serios și imperios al maturității. În sfârșit, îmi zic, o fi tatăl vreunui sfios/ sfioase cu versurile încă știrbe pe buze și ies repede din casă, pregătit să fiu sorcovit. Un nene de vârsta a doua, da, cu o funie în mână, însă niciun copil în preajmă.

Mă întreabă fără introducere dacă n-am văzut un purcel, așa ca de 60 de kile, alb cu pete negre. Cât mă chestionează, iscodește curtea și grădina, doar-doar o vedea vreo buruiană învârtindu-se și făcându-ne semn. N-am văzut. Nici n-am auzit? Nu. E extrem de dezamăgit, îmi spune că-i cutare de pe strada Mușcatelor și-mi lasă numărul de telefon, mă roagă să-l sun la orice oră din zi și din noapte dacă dau ochii cu godacul lui bălțat.

Un sat plin de mister

Discuții

Iată cum descria ziaristul constănțean Ioan Duployen, în anii 1930, acest sat dobrogean, „plin de mister”:

„Intrăm pe ulița principală a unui sat cu case curat zugrăvite, curți îngrijite, cu împrejmuiri de șipci, mai toate vopsite în verde. […] La porți, pe bănci de lemn – la toate porțile curților sunt fixate bănci – stau la soare oameni, spâni cu toții, înalți și spătoși. Cei mai tineri cu obrajii de copil, cei mai în vârstă cu pielea feței încrețită în mii și mii de riduri, ca o foaie de hârtie pe care ai despărțit-o după ce ai făcut-o mai întâi ghemotoc în mâini.

Câte trei, patru sau cinci inși pe o laviță, scapeții stau nemișcați și tăcuți ca niște stane de piatră, privind cu ochii ficși în gol, fără să clipească măcar din gene, fără să vorbească între ei, meditând, cu gândul duși la cine știe ce mistică.

Un lucru pare însă ciudat. Șoseaua ce taie satul în două e lungă de vreo trei kilometri. Ea trece prin mijlocul celor două șiruri de gospodării curate, îngrijite cu meticulozitate. Bărbații stau pe la porțile lor și așa i-am văzut totdeauna, și dimineața și la amiază și în amurg, ori de câte ori am trecut pe acolo. Copii n-am întâlnit ca în alte sate, jucându-se în colbul șoselei, agitând mâinile, chiuind la trecerea automobilelor sau, mai mult în joacă decât cu răutate, aruncând cu pietre în urma mașinii. Femei de asemenea n-am zărit pe nicăieri cât am străbătut șoseaua satului. Curțile goale și tăcute fixează persistent pe buze și în minte inevitabila întrebare: cine îngrijește cu atâta drag de ordine și curățenie toate gospodăriile acestea? Bărbații stau la porți, copii nu sunt în sat, iar femeile sunt nevăzute. Sat de celibatari?”

Localitatea e cu totul schimbată astăzi, spânii contemplativi (adepți fervenți ai sectei creștine a scopiților, aduși în Dobrogea din Imperiul Țarist de contele rus Pavel Kiseleff, în secolul al XIX-lea) au dispărut, iar tainele și amintirea lor au fost uitate. Însă numele satului, el însuși misterios, a rămas același: „2 Mai”.

De la strămoși

Discuții

O minge sare peste gardul școlii „Dan Barbilian”, țopăie, nu foarte hotărâtă, pe aleea îngustă de lângă bibliotecă și se oprește la picioarele mele. Cam cât o gutuie de mare și parcă-ndesată cu câlți, e cusută (pe ecuator și pe cercul mare al meridianului zero și-al antimeridianului) din petice de piele. O minge de oină. Când să-i fac vânt înapoi, pe coama gardului apare un cap înfierbântat de fetiță, cu părul strâns de-o bentiță cu urechi de pisoi. N-o mai arunc, mă gândesc să i-o ofer fetei, așa că mă apropii prin buruienile nederanjate de coasă de luni bune.

— Nuuuu, nu ne-o mai dați, ciripește ea ca o rândunică, ne omoară profu’ cu jocul ăsta de daci și de romani!

Vânătoare la Cazino

Discuții

Pe cine mai puteai vedea la Constanța, pe bulevardul Cazinoului, în vara anului 1936? Familia Arghezi. În formulă completă, asta însemnând fără Zdreanță, fiindcă pungașul cu nara cârnă nu se născuse încă.

Cu consoarta de braț, adierea aerului sărat prin păr și-n față cu marea goală, acoperită doar c-o „pătură de năframă”, poetul era probabil izbăvit de răutățile lui Nicolae Iorga. (Profesorul și acoliții lui din jurul revistei Cuget clar ațâțaseră recent focul la care îi perpeleau pe „spurcă-poezie”, literații moderniști în frunte cu Arghezi.) Copiii? Baruțu, care avea 10 ani, își umpluse buzunarele cu pietricele și trăgea de zor cu praștia în păsăretul de pe și din jurul clădirii albe și adormite a Cazinoului. Deși era august, Cazinoul nu fusese încă deschis, guvernul interzisese în primăvara acelui an jocurile de noroc, iar primăria municipiului, bulversată, nu prea știa ce destinație să dea încăperilor lui.

Suflet milos și atentă la manieră, Mitzura (doar cu un an mai mare) l-a beștelit pe fratele ei: „Obraznicule! Inumanule!” Baruțu a scos prompt limba la ea, Mitzura s-a jignofit și amândoi s-au plâns instanței părintești. Arghezi-tatăl i-a luat pe după umeri, i-a mângâiat cu două vorbe, apoi a băgat mâna-n buzunarul hainei și a scos… nu, nu un „bonbon”, ci o praștie. Ei bine, da! Arghezi era înarmat și c-o praștie adevărată, nu doar cu cea a ironiei. A solicitat câteva gloanțe din rezerva lui Baruțu și zbârrrn către o stăncuță ce se odihnea pe balustrada promenadei. Rezultatul, sugerat de ziarul local Dobrogea jună: ratare.

Cu urechile pe spate

Discuții

O pisică s-a strecurat în fugă printre zăbrelele porții mele, la timp pentru a scăpa de un câine mic, alb și flocos. Pe mâța tărcată o vedeam pentru prima oară, despre cățel știam că-i al unor vecini, că-l cheamă Kevin, dar nu și că-i atât de drăcos. Cum Kevin hămăia ascuțit, neîntrerupt și alerga ca un apucat dintr-un capăt al porții la celălalt, am fost nevoit să iau o mătură și să-i trag una peste muzicuță. S-a retras șovăitor, fără să se vaite, sub o mașină din apropiere. Mâța dăduse colțul casei și se oprise în fața uneia dintre farfuriile pisoilor mei, în care găsise câteva cocoloașe Friskies, înmuiate de aerul înserării. M-a lăsat s-o mângâi și să-i dau urechile pe spate. N-a așteptat să-i suplimentez cina, când a terminat de ronțăit m-a privit atentă și liniștită, cu ochi verzi, ca două corcodușe crude, apoi a zbughit-o cu salturi mari printre copaci și peste cotețele vecinilor. „Ce mâță mai era și-asta?”, m-a întrebat soția, care văzuse scena alintului din bucătărie. „Hmmm, cu urechile pe spate…”, i-am zis.

Succesiune

Discuții

Într-una din zilele lui august 1936, câțiva soldați s-au apucat să sape, pe latura dinspre mare a curții  Regimentului 34 Infanterie din Constanța, o groapă pentru gunoiul cailor de trupă. Hârleț după hârleț și hârști, la un moment dat, au descoperit un mormânt, un mormânt stingher, cu pereții și acoperământul din lespezi solide de piatră, dar cu fundul din pământ bătătorit. În interior sfărâmături de oase și de ceramică. Poate și altceva, însă cătanele nu și-au bătut capul cu investigația, au înlăturat cu heirupuri plăcile grele, au cules trei-patru osișoare și le-au aruncat lângă zidul unei barăci, după care au dat zor cu săpatul, să nu-i prindă a noua suliță a zilei și sudalmele sergentului de serviciu.

Vestea descoperirii a ajuns totuși, după o vreme, la urechile profesorului Ioan Micu, director al Muzeului Regional al Dobrogei, care s-a grăbit spre cazarma infanteriei. Din nefericire, tot ce-a putut face harnicul protector al vestigiilor tomitane a fost să privească melancolic grămada mirositoare de băligar și veselul roi de muște. După război, Regimentul 34 a fost desființat, iar pavilioanele lui ocupate mai întâi de Armata Roșie, apoi de diferite instituții locale. În 1998, pe locul fostei gropi de gunoi și a misteriosului sepulcru s-a ridicat clădirea cu iz brutalist a Bibliotecii  Județene Constanța.

Furnici

Discuții

Coborându-mi privirea de la norul mare și alb ce ascunsese soarele binevoitor – îmi beam cafeaua în grădină, cuibărit în vechiul scaun de regizor – am zărit la picioare o furnică ce trudea: căra printre firele de iarbă și pe deasupra frunzelor îngălbenite, către mușuroiul care nu se vedea în preajmă, o sămânță de păpădie. Știți puful pe care-l suflam cu putere în copilărie, ținând în minte o dorință fierbinte, despre care credeam că se va împlini? O astfel de parașută deschisă, înaltă și țeapănă ținea drept în sus mica insectă maronie.

O pierdusem din ochi când, pe același drum, alte furnici, mai bine de o duzină, au apărut cu voioșie matinală, ținând fulgi de păpădie în mandibulele lor chitinoase. Nu mi-a fost greu să-mi imaginez că purtându-și prin fața mea flamurile înalte, mă salută, îmi dau onorul. O legiune de jandarmi, ori mai degrabă un stol de străjeri care mă recunosc de Mare Voievod. Le-am salutat și eu și le-am promis că nu le mai calc mușuroaiele ca până acum. Dar să nu depășească suprafața unui A5!

O clipă

Discuții

Cerul tulbure al dimineții
îmi amintește de ochii bolnavi
dar atât de veseli ai bunicului meu
câteva picături coboară poticnit geamul
unul dintre mesteceni, Pripitul,
a rămas doar c-o mână de frunze
veștede și chircite ca scrisorile arse,
nimicuri amare ale unei iubiri sfâșiate
dacă întind mâna stângă pot apuca
Dragă viață a lui Alice Munro
să-ți citesc paginile ce m-au încântat aseară
e vremea pardesiului
lăsat deschis în bătaia vântului, precum Micul prinț
îmi apeși buzele cu vârful arătătorului
o clipă, cât să-mi pun o dorință.

Nisipul

Discuții

E-o casă veche, cu ferestre înalte și înguste, ridicată pe fundație de piatră și acoperită cu olane. Ce-ți atrage atenția e desigur cerdacul minunat, cu talpă și stâlpi din lemn, sculptați, care se întinde pe toată lungimea fațadei. O știu de mult, a fost o vreme când, pieton fiind, treceam serile pe lângă ea, în drumul de la serviciu către casă. Îi cade tencuiala, în jgheaburi cresc smocuri mari de iarbă, coșurile i s-au năruit, e îmbătrânită și uitată, de ani buni camerele ei nu mai răsună de zgomotele micului dejun sau de explozia vreunui râs de copil. Nu mai locuiește nimeni în ea, cu excepția unor familii de vrăbii pe la streșini și a două pisici famelice. De unde știu de mâțe? Fiindcă acum câteva săptămâni i-am trecut pragul.

Moștenitorul casei, un amic, priceput arendaș de terenuri agricole, mi-a făcut hatârul și mi-a descuiat ușa scorojită de la intrare. Știindu-mi pasiunea pentru rugină și carii, mi-a zis chiar că în podul casei ar fi niște vechituri grozave. Se vede că nu mai suise demult, n-am găsit mai nimic interesant sub acoperiș: un felinar fără sticlă, un butoiaș din doage, probabil de țuică (fără țuică), o băncuță șchioapă și o copaie, ambele lucrate din lemn, un set de lacăte, un chipiu de școală generală, un aparat de radio Minerva, câteva blide ciobite. M-am mirat să constat că-n tot podul era nisip. Nu ceva accidental, ca un sac ros de șoareci, din care nisipul s-a scurs și lumea l-a luat pe picioare, ci toată suprafața planșeului, lipit bine cu lut și nepodit, de la o cosoroabă la alta, era acoperită cu un strat măricel de nisip.

Am plecat cu antichitățile-n portbagajul mașinii și-n cap cu întrebarea de unde până unde nisip în pod? Să fie un soi de izolație termică? Am întrebat în stânga și-n dreapta printre cunoscuți, iar ieri am găsit răspunsul. Un bătrânel cu dantura tocită, dar cu mintea brici, venit la cabinetul soției, mi-a spus, fără să se gândească prea mult, că nisipul e rămas acolo din vremea războiului. Așezat în pod, stratul de nisip proteja într-o oarecare măsură casa de efectele bombelor incendiare aruncate asupra orașului de avioanele sovietice. Acoperișul era pârjolit, restul se înnegrea, dar scăpa. „Asta în teorie”, a adăugat moș Cadîr.